Det beste med julen

Det beste med julen er……….? Ja, hva ditt svar er på det vet jeg ikke. For noen er den faktisk et pes, et dypt savn, en fortvilelse eller en sorg. For andre er det den høystemte feiringen av Jesus fødsel. For noen av dem og kanskje mange i tillegg, en intens glede og varme. Eller bare noen ekstra fridager hvis man er heldig med kalenderen.

Det er så forskjellig hva en slik høytid betyr for oss og likevel regner vi den som noe av det vi har felles her i landet. Det som er sant om det er vel mest det bildet som er skapt av hva julen bør bety.

For noen år siden valgte jeg en annerledes julaften. Jeg var helt alene på en hytte på fjellet. Julegaver, julemat, juledrikke og alt medbragt. Det var helt klart utenfor normalen og litt vanskelig å svelge for mine nærmeste. Inntil jeg gjorde det klart at det var julegaven jeg ønsket meg dette året. Og det var sant. Akkurat da trengte jeg så inderlig å være alene med meg selv. Jeg var ikke deprimert, ikke folkesky, ikke i konflikt med mine kjære som jeg ellers ville feiret jul sammen med. Bare dette enkle behovet – å få stillhet, fred og ro.

Det var slett ikke lett å ta dette valget den gang. Jeg ville jo også så gjerne gi mitt nærvær til mine. Samtidig så visste jeg at det kunne jeg ikke, enn så lenge jeg ikke hadde tilstedeværelse i meg selv. Da ville det bare blitt det ytre skallet av ritualet og folkeskikken. Det skal man slett ikke undervurdere, men denne gangen var det ikke noe jeg kunne mestre.

Som best jeg kunne formidlet jeg dette. Det var ikke noe de gjorde eller ikke gjorde som det handlet om. Når jeg ser meg rundt den dag i dag så tror jeg fortsatt mange har utfordringer med å begripe at noen tar valg som ikke er basert på hva andre måtte mene eller tro.

Jeg skal ikke skryte av at jeg alltid er fri for “hva må andre mene eller tro”. Behovet for tilhørighet er stort hos oss alle, meg inklusive. Noen ganger må det likevel vike for lengselen etter å være og gjøre akkurat det som gir deg kraft og styrke til å gi mer av deg selv i neste sving. Samtidig er jeg meg fullt bevisst på forskjellen mellom å velge alenehet og ikke ha noe valg.

Ønsker deg av hele mitt hjerte en riktig god jul – helst etter din egen preferanse!