En julehilsen til deg

Når julen snart skal ringes inn vil jeg først og fremst takke deg som har fulgt meg gjennom dette året. Jeg setter virkelig stor pris på det. Mange bruker årsskiftet som anledning til å reflektere over året som har gått og sette seg mål for det nye. Du vil garantert finne mange tips om hvordan dette kan gjøres i de nærmeste 2-3 ukene. Det å sette seg mål kan definitivt være et utmerket hjelpemiddel for å skape et liv du er glad i. Men, glem ikke at det er nettopp hjelpemiddel det er og ikke et nærmest hellig fenomen i seg selv.

Vi lever i en verden hvor vi pepres fulle av oppskrifter på og meninger om hva vi skal gjøre, hvordan vi skal tenke og hvordan vi skal være for å være gode borgere, dyktige og ettertraktede arbeidstakere, attraktive kjæreste-emner eller partnere, gode foreldre eller venner og leve vellykkede og lykkelige liv. Vi tror vi tar frie valg, men man skal ha et eksepsjonelt immunforsvar av kunnskap, årvåken oppmerksomhet og kontakt med dypere lag av sinnet for å unngå at doser av den uendelige strømmen av “budskap” finner smutthull den trenger gjennom og limer seg fast til vårt virkelighetsbilde.

Hvordan ville det være hvis…?

Når vi vurderer oss selv og setter oss mål med dette som bakteppe, kan det gi oss en vinkling som fungerer dårlig for å holde motivasjonen oppe. Kanskje du også har opplevd å ha samme intensjon og mål år etter år, men aldri klare å gjennomføre over tid? Da kan det meget vel hende at dine mål er mer av bør/må karakter enn drevet av noe som virkelig vil tilfredsstille deg.

Jeg klarte for eksempel ikke opprettholde motivasjon for jevnlig trening alle de gangene jeg hadde som mål å se flott ut. Da handlet det om en kulturskapt forestilling om hva som er riktig kroppsstørrelse og hvordan jeg ønsket at andre skulle oppfatte meg. Det endret seg totalt den dagen jeg snudde på flisa og satte meg som mål å få oppleve gleden ved en kropp som kjennes sterk, smidig og full av energi. Ja, jeg ble slank også, men det var trivselen i egen kropp som var poenget. (Nå skal jeg selv huske dette her jeg vil i gang igjen etter halvannet år i passivitet).

Hva det nå enn er vi ønsker å forandre i livet, så anbefaler jeg deg å tenke gjennom hvordan det ville være hvis du kunne tillate deg å slutte å kjempe så hardt. Slutte å se deg selv som et evig forbedringsprosjekt eller noe ødelagt som skal fikses. La være å sloss med nebb og klør for å tenke, føle, handle og leve “riktig” og alltid være redd for å komme til kort. Hvordan ville det være å begynne å utforske den rikdommen som bor i deg selv? Hvordan ville det være å kjenne etter og leve i samsvar med hva som er sant og riktig for deg i stedet? Sant og riktig bakenfor alle må/bør/skal?

Frykter du at alt ville ramle sammen om du sluttet å kjempe? At du ville flate ut og ikke få gjort noe som helst? Synes du det høres ut som å gi opp og at du ikke vil kunne klare deg bra i en verden som er som den er?

Tenk om det er omvendt

Tenk om det er omvendt! Tenk om den ypperste gaven du kan gi til både deg selv og andre oppstår gjennom aksept, omfavnelse og verdsettelse av deg selv slik du er. Tenk om du kunne oppnå mer og ikke mindre av det du innerst inne lengter etter på den måten? Tenk om veien til nærhet med andre går gjennom nærhet til deg selv. Tenk om veien til å overvinne frykt ikke handler om å bli kvitt frykten, men om å lære den å kjenne. Tenk om hindringene vi møter på vår vei ikke er fiender som skal bekjempes, men forkledde læremestere som viser oss klart og tydelig hvor vi står fast slik at vi kan gå til kjernen av problemene og løse de der i stedet for å glatte over, programmere de vekk eller løpe fra dem.

Trangen til vekst, utvikling, ekspansjon og utfoldelse er medfødt. Livskraften strømmer gjennom oss alle helt av seg selv og vi vokser helt av oss selv når vi lar den strømme så fritt som mulig. I den grad vi har noen jobb å gjøre, og mange av oss har nok det, så er det å lære hvordan vi skal spille på lag med den. La være å stå i veien for oss selv, lene oss mot livet, møte opp og ta i mot invitasjonene som ligger i alle hendelser. Ytre som indre. Både de vi stempler som gode og de vi stempler som dårlige. Folde oss ut – innenfra i møte med utfordringene og mulighetene som ligger åpne foran oss.

Nærhet, godhet og medfølelse kommer naturlig i takt med hvor langt vi går på denne veien. Det gjør også evnen til å ta kloke valg og gjøre våre intensjoner og mål til virkelighet.

Med disse tankene ønsker jeg deg og dine:

God Jul

og

Godt Nytt År