Suksessfellen

Det sies at alle ønsker suksess. Jeg tror det er mye sant i det. Det er imidlertid ikke sikkert at standardoppskriften er veien å gå. Ønsker DU suksess? Les dette først!

“De sa hun hadde suksess. Hun hadde nådd til toppen. Som direktør i et betydelig selskap tjente hun gode penger. Hun var både godt likt og respektert internt som eksternt. Sammen med sine medarbeidere skapte hun meget gode resultater. Alt annet var også på plass. Hus, bil, familie, venner, reiser…. Men, hun følte seg tom innvendig og var ikke lykkelig.”

Dette var et stykke på vei meg selv for noen år tilbake. Dette er også historien til mange andre som har en solid karriere og alle andre vanlige parametre for suksess på plass. Vi har også hørt historier om pengestinne, internasjonale megastjerner med tragiske liv ingen av oss forbinder med lykke.

I andre sammenhenger har jeg hørt enkelte si at de ikke ønsker suksess. I allefall ikke den formen for suksess som handler om penger og status. De ønsker ikke å leve med et stadig større prestasjonspress og tilhørende krav til innsats.

Definisjoner på suksess

En uhøytidelig undersøkelse på min facebookside bekreftet mine mistanker om at mange av oss forbinder suksess med status og penger (tusen takk til dere som engasjerte dere). Mange assosierer også suksess med lykke selv om flere mener at status og penger ikke nødvendigvis gjør oss lykkelige.

Noen av de andre innspillene jeg fikk på facebook spørsmålet mitt var (utdrag):

 • -alle vil nok føle seg lykkelig tror jeg, men man trenger ikke suksess for å bli lykkelig
 • -det å være noe i deg selv, altså hvem er du som person. Ikke hvem er du i forhold til jobben
 • -resultater av målbevisst jobbing
 • -på samme tid blir veien til mens du går deg vill!
 • -suksess for meg er å gjøre andre glad
 • -kan det ikke bare være en god følelse å,kjenne på at man har lykkes med noe?
 • -suksess også de målene vi andre har nådd, Spesielt de av oss som her brukt lang tid og mange omveier på å finne ut at vi faktisk er gode nok!

Du kan lese de spennende refleksjonene i sin helhet HER.

Hvis du googler på definisjoner av suksess, kommer det opp uttallige varianter. Mye tyder på at suksess ikke er noe absolutt, men et relativt begrep.

Feller

1. Veien og målet

Da jeg i ettertid så tilbake på min egen situasjon for noen år tilbake, innså jeg at suksessen for meg lå i de mer ubemerkede øyeblikkene på veien opp. Jeg var lykkelig når teamet jeg var en del av brettet opp armene og jobbet sammen om å nå bestemte mål som vi selv hadde definert. De øyeblikkene hvor alles talenter og evner kom til sin rett og var avgjørende for at vi fikk det til. Mine også. Da det formelig glødet av oss av engasjement og intet fikk stå uprøvd. Da vi støttet opp om hverandre med alt vi hadde og brukte alle feiltrinn til å bli bedre neste gang. For min del – da jeg var drevet av et inderlig ønske om å skape noe meningsfullt, tøye grensene for hva jeg (og vi) kunne klare, ha det gøy og lykkes med det.

Jeg tror at det for mange av oss er en stor tabbe å fokusere på tittel, materiell rikdom og status. Det kan gjerne være et resultat av suksess, men hvis det gjøres til selve definisjonen kan det fort bli en tung bør. I allefall hvis det får oss til å velge jobber og karriereretning ut fra beregnende hensyn eller det som fremstår som rett iht. andres forventninger fremfor å gjøre det vi virkelig liker å gjøre.

2. Bekreftelse

Enkelte søker suksess for å vise seg selv og verden at de duger til noe og er verdt noe. Jeg er ikke i tvil om at mestring kan gi god næring til både selvtillit og selvfølelse, samt glede i seg selv. De følelsene kommer imidlertid innenfra. Jeg har dyp respekt for mennesker som utfordrer seg selv og sine grenser, strekker seg og gir alt for å mestre noe. Det kaller jeg også suksess. Det spiller ingen rolle om det finnes tusener av andre som gjør samme tingen like godt eller bedre. Det spiller ingen rolle om det gir status og rikdom eller ei.

I samme øyeblikk som vi måler vår suksess og vår verdi i graden av anerkjennelse, berømmelse eller popularitet, sliter vi. Noen lever i konstant angst for å falle ned fra “tronen”. Enkelte bryter både lover og etiske prinsipper for å klamre seg fast på toppen. Mer vanlig og hverdagslig er det vel å slite seg totalt ut for å bevare “imaget” og avfinne seg med å gjøre ting som man egentlig ikke finner noen mening og glede i.

Når det er sagt – vi har alle behov for anerkjennelse. Det gir oss en god følelse og nærer vår sjel. Men, bare hvis den er rettet mot noe som representerer et uttrykk for den vi egentlig er. I lengden hjelper det ikke på selvfølelsen å få anerkjennelse for noe som ikke gir mening og glede for en selv.

3. Problemløsning

Vi har alle våre “mørke hemmeligheter”. Uvaner eller tilbøyeligheter som vi helst skjuler for både andre og oss selv. Det kan være fristende å tro at dette forsvinner bare vi får suksess. Dette er nok også en felle. Dessverre husker jeg ikke hvem og ordlyden, men en klok person uttalte at suksess, rikdom og berømmelse på ingen måte har denne virkningen, men den motsatte. Alt forsterkes. Man gjør alt i større skala.

Smart å tenke gjennom

Søk gjerne suksess. For at du skal kjenne igjen og nyte suksessen når den kommer, anbefaler jeg deg å finne dine egne svar på disse tre spørsmålene:

 • – hva er sukess for deg?
 • – hva er det suksess skal gi deg?
 • – hva er drivkraften din?

Del gjerne denne artikkelen med andre hvis du likte den og dine meninger i kommentarfeltet. Masse lykke til med din suksess!

  Renate Olsen says:

  Gratulerer Gerd! 🙂 Viktig og veldig bra artikkel om suksess. Det er deffinitivt viktig å blåse støv av gamle overbevisninger om hva det er og ikke er. Og at det er individuelt, og gjør noe godt med oss heller enn å bryte oss ned! Heia bevisstgjøring, og heia deg! 🙂

  “Well put”, Gerd Mange gode poeng, og spesielt dette med “mørke sider”…At dette også forstørres når business vokser…Så det er best å ha “seg selv på plass” i tide også….. Takk for gode blogger fra deg, og lykke til med din videre til tilhelning!! Tvi tvi

  Et supert interessant tema! Især for oss som er etablerere og strever, jager, jobber og maser. Hva er det jeg ønsker å oppnå? Hva er min suksess? Herligheten – jeg har ikke tenkt gjennom dette enkle spørsmålet. Du satte tankene i gang hos meg. Hva er suksess??? Har du svaret? 🙂 Takk Gerd for et supert tema! OG du – GOD BEDRING og masse lykke til deg!!

  Takknemlighet er en faktor som i alle fall for meg bidrar til å sette både livet og suksess i perspektiv. Takknemlig for alt jeg har, familie, gode venner – kundene mine, kaffekoppen….. – og da kjenner jeg at jeg har suksess 🙂 Flott, Gerd!

  Et spennende tema som alle er opptatt av. Vi ønsker jo suksess i livet, men hva er suksess for deg? Sikkert ganske forskjellig fra det jeg er opptatt av, men jeg er jo overbevist om at hjertet eller sjelens lengsel kan lede oss på rett vei. Det er jo dette boken min, Balansekvinnen, handler om 🙂 Veldig bra skrevet, Gerd!! Pass på deg selv, og ha rask og god tilfriskning!!

  Veldig bra skrevet, Gerd. Og velkommen tilbake :)) Du er min helt! Jeg har igrunnen aldri tenkt over at suksess er noe universelt, jeg har alltid tenkt på det som individuelt… så bra at du ser på det utenfra og skriver om det på denne måten. Mange gode tanker som jeg skal huske på. Suksess for meg er kanskje ikke det samme som det er for alle andre. Og hvordan de måler min suksess er igrunnen uinteressant, ikke sant? 🙂

  Blar i gamle notater og der fant jeg hvem og hva som henvist til på punkt 3 om problemløsning. Det var Lionel Richie og det han sa var: “Du har et lite problem. Så gjør du suksess. Nå har du et stort problem. Suksess og berømmelse forandrer deg ikke. Det forstørrer deg”: